"Hoe laat ben je vanmiddag thuis?", vroeg ik
dochter Rosalie terwijl ik mijn broodje met aardbeienjam smeerde tijdens het
ontbijt. Geen reactie. Dat kwam de laatste tijd steeds vaker voor. Ze was in de
puberteit. Soms kwam er wat gegrom uit haar keel, maar meestal was ze in de
ochtend niet aanspreekbaar. Ik zuchtte en nam een slok thee. Vader Erwin kwam
beneden, schonk voor zichzelf wat koffie in en waagde ook een poging. Dit keer
met een echte vraag. "He, Roos, wat is er intelligenter, een rauwe of een
gekookte aardappel?" Ze sprong op, stormde naar boven en smeet de deur met
een harde klap achter zich dicht.
Die middag stond er een Yoga en filosofie-les op het
programma en ik besloot het vraagstuk van de aardappel voor te leggen. Om het levensecht te maken, kookte ik een aardappel en pakte ik een
ongekookte aardappel in, in aluminiumfolie. Ik nam ook een
aardappelschilmesje mee, voor het geval ze hem wilden ontleden om tot het
ware antwoord te komen. Bij binnenkomst werd er nog enthousiast door elkaar
heen gepraat, totdat iemand de aardappel ontdekte: "Wat is dat nou? Een
steen?" De aandacht was getrokken en ook de anderen bemoeiden zich ermee:
"Nee man, dat zijn aardappels. Eten jullie soms alleen maar pizza
thuis?"
"Vandaag gaan we een filosofisch vraagstuk oplossen,
op de manier waarop Socrates dat ook deed." De filosoof Socrates hadden ze
al eerder mee kennis gemaakt. Hij beweerde dat hij eigenlijk alleen wist wat
hij niet wist. En door vragen te stellen
kwamen hij en zijn toehoorders tot inzichten. Ik legde mijn vraagstuk voor aan
de kinderen en vertelde erbij dat ik pas aan het eind van de les een antwoord
verwachtte. Ze hadden dus bedenktijd. En dat werd goed gebruikt. "Wat is
intelligentie dan?" werd er gevraagd. En ze doken het internet om hierop
een antwoord te vinden. Over intelligentie van aardappels was helaas niets te
vinden.
"Weet je wat, we vragen het aan Illias, hij is
hoogbegaafd." Illias kwam er bij staan en trok een diepe denkrimpel in zijn
voorhoofd. Na vijf minuten wist hij het: "De gekookte, want die kun je
eten". Ze namen er nog geen genoegen mee. Pas tijdens de yogahoudingen
ontstond er verstilling. Het leek wel of de aardappel naar de achtergrond was
verdwenen. Er viel zelfs iemand halverwege in slaap. Tijdens de thee na afloop,
bleek dat het slaapje hem goed had gedaan. Hij had opeens een helder beeld over
de aardappel. Om de beurt mochten ze hun bevindingen inbrengen, waarbij de
anderen goed luisterden. Net zoals in de tijd van Socrates. "Een aardappel
heeft geen hersenen en kan dus niet intelligent zijn", wist iemand te
vertellen. "De gekookte aardappel was rimpeliger en heeft dus meer
nagedacht", vertelde een ander. "De rauwe aardappel want die is nog
onbewerkt". En zo gingen we nog even door.
"Weet je wat ik nou zo leuk vind aan
filosofie?" Verzuchtte iemand na de les. "Er zijn geen foute of goede
antwoorden. Was het op school maar zo..."
Reacties
Een reactie posten