Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn moeder zegt dat jij giraffen-oren hebt

Aan het eind van de yogales bleef hij altijd nog even hangen. Hij treuzelde met het opdrinken van zijn kopje thee of zat te rommelen met zijn yogamatje. En wilde me dan ook nog iets vragen of vertellen. Dit keer bleek ik dus giraffen-oren te hebben, volgens zijn moeder dan. “Mmm, dat is me nog niet eerder opgevallen, toen ik vanmorgen in de spiegel keek”, en ik keek hem aandachtig aan. “Wat zal ze daarmee bedoelen?” En hij begon te vertellen over de cursus geweldloze communicatie die zijn moeder volgde, waarin ze had geleerd te reageren als een giraf of als een jakhals.

“Zo, dus ik heb giraffen-oren!”, besloot ik haar een paar dagen later te mailen. Ik was benieuwd hoe zij dat zag. Haar antwoord liet even op zich wachten. “Tijdens de yogales bij het uitdelen van de appeltaart vond ik zo mooi hoe jij reageerde naar het jongetje dat zo graag nog een stukje appeltaart wilde. ‘Ik kan jou nog een stukje geven, maar dat betekent dat iemand anders geen stukje heeft. Het is een keuze.’ Toen koos het jongetje uit zichzelf dat hij dan toch maar geen tweede stukje wilde. Dit heb ik verteld aan mijn zoon en dat ik vond dat jij ook giraffen-oren hebt.”

En ze vervolgde haar uitleg over geweldloze communicatie. “Er wordt gewerkt met de metaforen ‘giraf’ en ‘jakhals’. Oordelen en gedachten over goed/fout worden ‘jakhals’ genoemd. En als ik mezelf wil openstellen voor observatie dan kies ik ervoor om mijn ‘giraffe-oren’ op te zetten. Giraffen zijn niet perse aardig, maar wel duidelijk. En ze kijken vooral naar de behoefte die erachter zit. Zo zien zij ‘oordelen’ als een type gedachten. Jakhalzen zijn vooral tragische dieren, zij hebben hele mooie behoeften maar ze drukken zich helaas zo tragisch uit. De giraf is gekozen omdat het van alle landdieren het grootste hart heeft. En door hun lange nek zien ze ook het grotere perspectief.”

Leven vanuit je hart (ik voel), je buik (ik wil), je hoofd (ik denk) of je ziel (ik weet). Zo zou ik het willen vertalen. Maar dan zouden we er nog wat dieren bij moeten halen. Haar zoon was zo’n jongen die leefde vanuit zijn hart en zijn ziel. Een gevoelsmens die altijd op zoek was naar zijn wijsheid. Hij had veel vragen. “Waarom ken ik geen yogi’s die zo oud zijn geworden?” En “Wat zou jij kiezen als je over een echte gave kon beschikken?” Ik vertelde hem dat ik dolgraag zou willen vliegen, niet in een vliegtuig, maar zelf als een vogel. Zo vrij als een vogel. Ja dat leek hem ook wel wat. En samen fantaseerden we dan over hoe dat zou zijn.


Ik blikte nog eens terug op het afgelopen jaar, waarin ik hem  had mogen begeleiden. Hij was zo ontzettend gegroeid, als mens. Van een onrustig jongetje die moeite had om op zijn yogamatje te blijven zitten tot een tiener die serieus al bezig was met levensvraagstukken en vaak niets liever wilde dan “naar binnen keren”. Hij had een rustgevende invloed op de groep, hoefde er alleen maar te zijn en de sfeer was al goed. Een gevoel van dankbaarheid overviel me. Dankbaar dat ik kinderen zoals hem bij zichzelf mag brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev

Hulp van boven

"Hoi, Roos heeft veel indruk gemaakt op mij. Wow! Wel na een hoge sprong van haar paard gevallen. Op haar hoofd. We zitten nu thuis. Erwin." Iedereen gespannen Het was een nogal chaotische dag. Zoon Jerome moest 's morgens voetballen en zou te horen krijgen of hij bij AZ mocht blijven. Wat een grote wens van hem was. Maar, zo hadden we vernomen, slechts 80 procent van de geselecteerde kinderen zou uiteindelijk door mogen. Hij was gespannen. Dochter Rosalie had 's middags haar springwedstrijd, waar ze zich ontzettend op had verheugd. Van Sinterklaas had ze een echt wedstrijdpak gekregen. Alle opa's en oma's zouden komen kijken. Maar ik niet, want precies op deze middag stond er een bijeenkomst met ouders en kinderen op het programma. Op zoek naar beschermengelen Een bijeenkomst waarbij we op zoek gingen naar beschermengelen. Heel toepasselijk voor de tijd van het jaar. En ook voor deze dag, zo bleek later. Een beschermengel is er eigenlijk altijd voor jo

Het lichtje van aandacht

  Daar liepen we, in stilte op zoek naar de schatten in het dorp. Het was al lekker donker en de kinderen van de Aandachts-cursus bekeken de omgeving, alsof ze het nog nooit eerder hadden gezien. Alsof ze met hun ruimteschip waren geland en voor het eerst voet aan wal zetten op de planeet aarde. Natuurlijk hadden we eerst uitgebreid de hemel met elkaar bekeken. En ook al was er een dik wolkendek, er was   toch nog van alles aan te onderzoeken. Met ons lichtje van aandacht. De aandacht verplaatste zich naar de grote regenplas waar een weerschijn van de lantaarnpaal in te zien was. En die lantaarnpaal zelf was ook absoluut het onderzoeken waard. We liepen verder en ontdekten de treurwilg. Spontaan sloeg iemand zijn armen er om heen. En voelden we de zachtheid van het mos. Natuurlijk stopten we onze neuzen ook even in het mos. Bij mij kwam de herinnering op aan de herfstwandelingen in het bos, die ik regelmatig met de hond maakte. En de tocht ging verder. Er was inmiddels een briesj