Doorgaan naar hoofdcontent

Owee, als je oortjes gaat maken

“Doe je wel voorzichtig er mee?” Met een streng gezicht keek ze me aan en vervolgde: “Eerst je handen wassen voordat je het vasthoudt en owee als je er oortjes in gaat maken…” Daar had ze wel een punt. Ik had de gewoonte om een bladzijde om te vouwen, zodat ik de volgende keer wist waar ik verder kon lezen. Begerig keek ik naar het boek dat ze zorgvuldig in haar handen vasthield. Een babyblauw omslag met sierlijke letters er op: Silber. Dochter Rosalie had me uitgenodigd om een kijkje te nemen in haar belevingswereld, in haar boeken. En ik greep deze kans van harte aan. Een kans die je niet iedere dag krijgt bij een puber van 14.

“En dan ben jij hondje en ik het baasje. Oke?” Het was 10 jaar geleden haar favoriete spelletje. Ze nodigde me dan uit om in haar fantasiespel mee te doen en het maakte ons altijd ontzettend blij. Ik begreep haar beter en voelde een echte verbinding. Een verbinding die veel verder ging dan praten over koetjes en kalfjes. Een vergelijkbare verbinding voelde ik wanneer we samen op de bank uit De sprookjes van Grimm gingen lezen. Knus tegen elkaar aan. Ze koos altijd het langste sprookje uit, want dan duurde het moment ook veel langer. Maar ze werd ouder en ik werd steeds vaker gezien als de moeder die de was doet en voor eten zorgt.  En zeurt als je je kamer moet opruimen.

“Jij krijgt voor je verjaardag een dagje lezen…”, vertelde ik haar op de grote dag waarop ze 14 jaar werd. “YES”, bracht ze uit. Een groter plezier had ik haar niet kunnen doen. Ze was gek op lezen en we besloten een dagje naar Amsterdam te gaan. In de OBA snuffelden we in de ellenlange kasten met boeken en toen we allebei iets hadden gevonden, vleiden we ons neer in een gemakkelijke stoel. Met uitzicht op de grachten van Amsterdam. Een paar voorzichtige zonnestralen verwarmde ons gezicht. Urenlang hebben we daar gezeten, helemaal verdiept in ons boek. “Nog 1 hoofdstuk oke?”, bracht ik in, toen ze opmerkte dat haar maag begon te knorren.

Na een lekker broodje bij ’t Kuiltje (daar kwam ik vroeger ook altijd Roos, echt veel lekkerder dan een broodje van de HEMA), togen we naar de leukste winkel van Amsterdam. Volgens Rosalie dan. Boekhandel Scheltema. Een hele afdeling met Young Adult-boeken stond op haar te wachten. Ze mocht er eentje uitkiezen om mee naar huis te nemen. Ondertussen snuffelde ik wat rond en mijmerde ik over mijn eigen boekengekte. Toen ik 12 jaar was had ik alle boeken (die voor mijn leeftijd geschikt waren) uit de bibliotheek gelezen. Ik had dit mijn eigen kinderen ook zo gegund. Het wegdromen in de andere wereld. Dochter Rosalie was aangestoken door het boekenvirus, zoon Jerome hield het bij de Donald Ducks. En dat zagen we ook terug in zijn schoolresultaten. Begrijpend lezen bleef lastig, zijn woordenschat was klein. En iedere keer als hij “dinges” zei, maakten we er een grapje over.


Silber bleek niet zomaar een boek te zijn. Het was prachtig geschreven en ging ook nog echt ergens over. Een meisje dat in haar dromen van alles mee maakt, maar die dromen blijken ook werkelijkheid te worden. Daarbij werd ze ook nog verliefd, moest ze voor zoveelste keer verhuizen, maakte ze ruzie met haar zusje en was ze niet erg blij met haar nieuwe stiefgezin. Een verhaal om in 1 keer uit te lezen. En dat deed ze dan ook. ’s Avonds om 11 uur zag ik nog licht branden op haar kamer. “Roos , wordt het niet tijd om te gaan slapen?”, vroeg ik haar voorzichtig. “Nee, dat kan echt niet mama, het is zo spannend.” Ik deed het licht voor haar uit en besloot om haar maar niet te vertellen dat ik vroeger onder mijn dekbed met een zaklamp net zo lang door las totdat het boek uit was…

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev...

En op de gang zijn we.... STIL

  “Ja. We zijn vandaag de boeken aan het inventariseren”, vertelde een hulpmoeder mij terwijl ik een blik wierp in de schoolbibliotheek. Ik zuchtte. “Dat kan wel de hele dag duren, hoor”. Het betekende dus dat ik op zoek moest gaan naar een andere plek in school, waar ik met de kinderen van groep 7 aan de nieuwe 10-weekse lessenreeks “De Kracht van Aandacht” zou kunnen beginnen vandaag. Dan maar het speellokaal. En terwijl ik de deur van de speelzaal open doe, zie ik al dat het vol staat met glijbanen, klimrekken, een trampoline, een evenwichtsbalk en vooral heel veel ballen. De moed zinkt me in de schoenen. “De pedagoog als ruimte”, schiet mij te binnen. Ik besef dat deze ruimte toch wel erg afleiding voor de kinderen is om de kracht van aandacht te gaan ervaren.   Alsof ik in het zwembad was “Het voelde alsof ik in het zwembad was. Heel diep op de bodem. Daar is het zo stil, dan hoor ik alleen nog maar mezelf en het water”, verzuchtte hij na 15 minuten. Ik had de kind...

Mijn kind leert foute dingen op school

  “Eeehhhh, juf, kan ik je even spreken?” Het is vrijdagochtend half negen en ik sta bij de deur om de kleuters te begroeten. Ze mogen kiezen: een high five, een knuffel, een zwaai, een billenbots, een hand. De meeste kinderen wijzen op de poster “de knuffel” aan. Een goed begin van de dag. Maar daar staat dus opeens een vader voor me. Hij kijkt me zorgelijk aan. En vertelt dat zijn zoon sinds kort thuis “fuck you” zegt en zijn middelvinger opsteekt. Dat deed hij anders nooit. “Mijn kind leert foute dingen hier op school…” “Ja dat begrijp ik, maar hij leert het niet van mij!” Vader gaat verder. Dat hij het leert van de grote kinderen, uit groep 3 en ik beloof hem dat ik er vandaag eens extra op ga letten. Terwijl de kinderen in de kring plaatsnemen, gaat de gouden spiegel rond. “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is er vandaag met mij aan de hand?” De kinderen kijken om de beurt vol aandacht in de spiegel en vertellen iets over wat ze zien. “Mijn haar is er af, ik ben naar d...