Doorgaan naar hoofdcontent

Een week lang zonder

“Kijk ik heb chocoladetaart voor ons gemaakt. Nee… dit keer niet een recept van dr. Oetker, maar van Jamie Oliver”. Met een grote glimlach stond hij voor me, in zijn handen een oranje broodtrommel die stevig  was dicht geklemd. In het trommeltje zag ik de plakken chocoladecake opgestapeld, met er tussen een velletje bakpapier. Mijn vinger liet ik langs een plak gaan en er bleef wat chocoladecreme op zitten. “Pas op hoor, er zit heel veel suiker in”, werd mij gewaarschuwd. Ik keek naar dochter Rosalie die ook meedeed met deze les en kon haar gedachten lezen. “Ja mam, daar ga je, we hadden afgesproken een week zonder suiker te eten…”

Het idee was gekomen toen zoon Jerome een week lang moest bijhouden wat hij zoal at. Hij zou op basis hiervan een voedingsadvies krijgen van een dietist die gespecialiseerd was in voeding voor topsporters. Hij bleek veel te weinig boterhammen en aardappels te eten. Het feit dat we nauwelijks vlees eten, hadden we goed opgevangen met noten, eieren en peulvruchten. Maar wat echt opviel was de enorme hoeveelheid suikers die we onbewust tot ons namen. ’s Morgens op de boterham hagelslag, ’s middags op de boterham jam. En dan waren daar nog de koekjes en chocolade. Solidair als we zijn besloten we met het hele gezin een week lang geen toegevoegde suikers te eten.

“Ah pa, je bent een looser”, verweet zoon Jerome zijn vader op maandagochtend. Die na de eerste dag toch niet zonder zijn kopje koffie met suiker bleek te kunnen. “Ja, maar ik heb het echt nodig om wakker te worden. Mijn lichaam heeft het nodig.” “Jouw lichaam is gewoon verslaafd”, opperde ik. In de krant had een artikel gestaan van een onderzoek naar muizen die regelmatig suiker toegediend kregen. Het werkte als directe “energiebeloning” en ze wilden steeds meer. Maar, zo bleek, de verslaving was anders dan een verslaving aan drugs of alcohol. Hoewel je dus echt het gevoel kan hebben dat je het nodig hebt. Om het gevoel te krijgen dat je echt leeft.

“Ik moet juist suiker eten, voor mijn ADHD”, vertelde een jongen mij tijdens de les. Hij slikte ritalin, maar had volgens eigen zeggen suiker nodig om rustig te worden. Ik besloot er niet op in te gaan, maar wenste diep van binnen dat ouders zich bewuster gaan bezig houden met de (op)voeding van hun kinderen. En dan gaat het niet alleen om suikers, maar ook om kleurstoffen, smaakstoffen , zout en vetten.  Hoeveel heb je daar van nodig en wat doet het met je? Om die reden besloten wij dus een week lang het experiment aan te gaan om zo min mogelijk toegevoegde suikers tot ons te nemen.


En dan leer je elkaar gedurende zo’n week steeds beter kennen. We hadden allemaal onze slappe momenten. Dat we bijna toegaven en een koekje wilden nemen. Maar de discipline was sterk en de beloning was ook merkbaar. Ik zelf merkte dat ik minder moe was, minder slaap nodig had en een gevoel kreeg dat ik de baas was over mezelf. Zo kon ik tijdens het autorijden rustig naar het zakje met dropjes kijken, zonder de behoefte te voelen er eentje te nemen. Dat was een week geleden niet gelukt. De grote test kwam tijdens de les op de laatste dag van het experiment: “Ik wil graag een hartje (snoepje) geven aan jou, omdat je zo je best doet er een leuke les van te maken.”, was het compliment dat ik kreeg van deze stoere puber.  “Ehhhmmmm, dank je wel. Dat waardeer ik ontzettend. Maar ik ben in mijn suikervrije week.” Er klonk een hard gelach.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev

Hulp van boven

"Hoi, Roos heeft veel indruk gemaakt op mij. Wow! Wel na een hoge sprong van haar paard gevallen. Op haar hoofd. We zitten nu thuis. Erwin." Iedereen gespannen Het was een nogal chaotische dag. Zoon Jerome moest 's morgens voetballen en zou te horen krijgen of hij bij AZ mocht blijven. Wat een grote wens van hem was. Maar, zo hadden we vernomen, slechts 80 procent van de geselecteerde kinderen zou uiteindelijk door mogen. Hij was gespannen. Dochter Rosalie had 's middags haar springwedstrijd, waar ze zich ontzettend op had verheugd. Van Sinterklaas had ze een echt wedstrijdpak gekregen. Alle opa's en oma's zouden komen kijken. Maar ik niet, want precies op deze middag stond er een bijeenkomst met ouders en kinderen op het programma. Op zoek naar beschermengelen Een bijeenkomst waarbij we op zoek gingen naar beschermengelen. Heel toepasselijk voor de tijd van het jaar. En ook voor deze dag, zo bleek later. Een beschermengel is er eigenlijk altijd voor jo

Het lichtje van aandacht

  Daar liepen we, in stilte op zoek naar de schatten in het dorp. Het was al lekker donker en de kinderen van de Aandachts-cursus bekeken de omgeving, alsof ze het nog nooit eerder hadden gezien. Alsof ze met hun ruimteschip waren geland en voor het eerst voet aan wal zetten op de planeet aarde. Natuurlijk hadden we eerst uitgebreid de hemel met elkaar bekeken. En ook al was er een dik wolkendek, er was   toch nog van alles aan te onderzoeken. Met ons lichtje van aandacht. De aandacht verplaatste zich naar de grote regenplas waar een weerschijn van de lantaarnpaal in te zien was. En die lantaarnpaal zelf was ook absoluut het onderzoeken waard. We liepen verder en ontdekten de treurwilg. Spontaan sloeg iemand zijn armen er om heen. En voelden we de zachtheid van het mos. Natuurlijk stopten we onze neuzen ook even in het mos. Bij mij kwam de herinnering op aan de herfstwandelingen in het bos, die ik regelmatig met de hond maakte. En de tocht ging verder. Er was inmiddels een briesj