“Kijk ik heb chocoladetaart voor ons gemaakt. Nee… dit keer
niet een recept van dr. Oetker, maar van Jamie Oliver”. Met een grote glimlach
stond hij voor me, in zijn handen een oranje broodtrommel die stevig was dicht geklemd. In het trommeltje zag ik de
plakken chocoladecake opgestapeld, met er tussen een velletje bakpapier. Mijn
vinger liet ik langs een plak gaan en er bleef wat chocoladecreme op zitten. “Pas
op hoor, er zit heel veel suiker in”, werd mij gewaarschuwd. Ik keek naar
dochter Rosalie die ook meedeed met deze les en kon haar gedachten lezen. “Ja
mam, daar ga je, we hadden afgesproken een week zonder suiker te eten…”
Het idee was gekomen toen zoon Jerome een week lang moest
bijhouden wat hij zoal at. Hij zou op basis hiervan een voedingsadvies krijgen
van een dietist die gespecialiseerd was in voeding voor topsporters. Hij bleek
veel te weinig boterhammen en aardappels te eten. Het feit dat we nauwelijks
vlees eten, hadden we goed opgevangen met noten, eieren en peulvruchten. Maar
wat echt opviel was de enorme hoeveelheid suikers die we onbewust tot ons
namen. ’s Morgens op de boterham hagelslag, ’s middags op de boterham jam. En
dan waren daar nog de koekjes en chocolade. Solidair als we zijn besloten we
met het hele gezin een week lang geen toegevoegde suikers te eten.
“Ah pa, je bent een looser”, verweet zoon Jerome zijn vader
op maandagochtend. Die na de eerste dag toch niet zonder zijn kopje koffie met
suiker bleek te kunnen. “Ja, maar ik heb het echt nodig om wakker te worden.
Mijn lichaam heeft het nodig.” “Jouw lichaam is gewoon verslaafd”, opperde ik.
In de krant had een artikel gestaan van een onderzoek naar muizen die
regelmatig suiker toegediend kregen. Het werkte als directe “energiebeloning” en
ze wilden steeds meer. Maar, zo bleek, de verslaving was anders dan een
verslaving aan drugs of alcohol. Hoewel je dus echt het gevoel kan hebben dat
je het nodig hebt. Om het gevoel te krijgen dat je echt leeft.
“Ik moet juist suiker eten, voor mijn ADHD”, vertelde een
jongen mij tijdens de les. Hij slikte ritalin, maar had volgens eigen zeggen suiker
nodig om rustig te worden. Ik besloot er niet op in te gaan, maar wenste diep
van binnen dat ouders zich bewuster gaan bezig houden met de (op)voeding van
hun kinderen. En dan gaat het niet alleen om suikers, maar ook om kleurstoffen,
smaakstoffen , zout en vetten. Hoeveel
heb je daar van nodig en wat doet het met je? Om die reden besloten wij dus een
week lang het experiment aan te gaan om zo min mogelijk toegevoegde suikers tot
ons te nemen.
En dan leer je elkaar gedurende zo’n week steeds beter
kennen. We hadden allemaal onze slappe momenten. Dat we bijna toegaven en een
koekje wilden nemen. Maar de discipline was sterk en de beloning was ook
merkbaar. Ik zelf merkte dat ik minder moe was, minder slaap nodig had en een
gevoel kreeg dat ik de baas was over mezelf. Zo kon ik tijdens het autorijden
rustig naar het zakje met dropjes kijken, zonder de behoefte te voelen er
eentje te nemen. Dat was een week geleden niet gelukt. De grote test kwam tijdens
de les op de laatste dag van het experiment: “Ik wil graag een hartje (snoepje)
geven aan jou, omdat je zo je best doet er een leuke les van te maken.”, was
het compliment dat ik kreeg van deze stoere puber. “Ehhhmmmm, dank je wel. Dat waardeer ik
ontzettend. Maar ik ben in mijn suikervrije week.” Er klonk een hard gelach.
Reacties
Een reactie posten