Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn zoon is boos en heeft nu sukkelhaar

“En nu heb ik sukkelhaar”, schreeuwt mijn zoon terwijl we op de fiets vanaf de kapper naar huis rijden naar mij. Hij trapt flink door en als ik probeer bij hem in de buurt te komen, dan trapt hij nog even bij. Om vooral maar niet naast mij te hoeven rijden. Het is namelijk mijn schuld.
 
Het felbegeerde matje in de nek
De afgelopen weken hing de pony tot aan zijn neus en ontstond er in zijn nek het felbegeerde matje. Ook zijn oren waren flink bedekt door het haar, zodat hij vooral niets hoorde als wij over de kapper begonnen. Na een gezellige middag samen gaf hij toe dat het inderdaad wel tijd voor een kappersbezoek was en vol enthousiasme had mijn man die morgen maar direct een afspraak gemaakt. Van deze kans moesten we gebruik maken.
 
Kan ik niet op zondag?
Om 3 uur op het schoolplein kwam hij al met een heel boos gezicht naar me toe “kan ik niet op zondag naar de kapper?” Het was schitterend weer en alle vriendjes gingen samen buiten spelen. Maar de afspraak stond en met wat overredingskracht (en de belofte van een ijsje na afloop) kreeg ik hem toch in de kappersstoel.
 
Kort, maar niet te kort
De kapster vroeg hoe ik het wilde en ik legde uit dat hij dat zelf mocht vertellen. Zijn verhaal was wat onsamenhangend (“Hier wat kort, maar niet te kort en daar langer, maar ook niet zo heel lang…”) en de kapster stelde voor of hij net zulk haar als Justin Bieber wilde hebben. Nu wisten mijn zoon en ik niet direct wie Justin Bieber was en zeker niet hoe zijn haar zat, maar de kapster was zo enthousiast dat we besloten het aan haar over te laten.
 
De schrik was groot
Er werd geknipt en geknipt en na een half uur was ze dan eindelijk klaar. Jerome had zich ondertussen verdiept in de Suske en Wiske en niet meer gelet op wat de kapster met zijn haar had gedaan. Aan zijn gezicht te zien was de schrik groot, toen ze blij vertelde dat hij klaar was. Zonder ijsje (“die hoef ik niet”) rende hij naar buiten en daar zaten we vervolgens op de fiets naar huis.
 
Niemand komt hier in
Thuis trok hij zich terug op zijn kamer, die werd gebarricadeerd: niemand komt hier in. Na een kwartiertje was de boosheid gezakt en ging hij lekker buiten slootje springen met zijn buurjongen. De boosheid kwam echter terug bij zijn zus toen ze ’s avonds ontdekte dat haar broer de bladzijden had gescheurd uit haar nieuwe boek. Eerst ontkende hij, maar dat hield hij niet zo lang vol. Nu is hij aan het sparen om een nieuw boek voor haar te kopen. Niet omdat wij boos op hem zijn, maar omdat hij in zijn boosheid iets heeft stukgemaakt van een ander.
 
Sorry mama
Boosheid is een gezonde emotie die er ook mag zijn, hebben we hem bij het slapen gaan uitgelegd. Het helpt je om jezelf te beschermen en voor jezelf op te komen. Maar het kan niet zo zijn dat je jezelf of een ander daar pijn mee doen. Dat zag hij ook wel in. “Sorry, mama, maar ik wil nooit meer naar de kapper.””

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev

Hulp van boven

"Hoi, Roos heeft veel indruk gemaakt op mij. Wow! Wel na een hoge sprong van haar paard gevallen. Op haar hoofd. We zitten nu thuis. Erwin." Iedereen gespannen Het was een nogal chaotische dag. Zoon Jerome moest 's morgens voetballen en zou te horen krijgen of hij bij AZ mocht blijven. Wat een grote wens van hem was. Maar, zo hadden we vernomen, slechts 80 procent van de geselecteerde kinderen zou uiteindelijk door mogen. Hij was gespannen. Dochter Rosalie had 's middags haar springwedstrijd, waar ze zich ontzettend op had verheugd. Van Sinterklaas had ze een echt wedstrijdpak gekregen. Alle opa's en oma's zouden komen kijken. Maar ik niet, want precies op deze middag stond er een bijeenkomst met ouders en kinderen op het programma. Op zoek naar beschermengelen Een bijeenkomst waarbij we op zoek gingen naar beschermengelen. Heel toepasselijk voor de tijd van het jaar. En ook voor deze dag, zo bleek later. Een beschermengel is er eigenlijk altijd voor jo

Het lichtje van aandacht

  Daar liepen we, in stilte op zoek naar de schatten in het dorp. Het was al lekker donker en de kinderen van de Aandachts-cursus bekeken de omgeving, alsof ze het nog nooit eerder hadden gezien. Alsof ze met hun ruimteschip waren geland en voor het eerst voet aan wal zetten op de planeet aarde. Natuurlijk hadden we eerst uitgebreid de hemel met elkaar bekeken. En ook al was er een dik wolkendek, er was   toch nog van alles aan te onderzoeken. Met ons lichtje van aandacht. De aandacht verplaatste zich naar de grote regenplas waar een weerschijn van de lantaarnpaal in te zien was. En die lantaarnpaal zelf was ook absoluut het onderzoeken waard. We liepen verder en ontdekten de treurwilg. Spontaan sloeg iemand zijn armen er om heen. En voelden we de zachtheid van het mos. Natuurlijk stopten we onze neuzen ook even in het mos. Bij mij kwam de herinnering op aan de herfstwandelingen in het bos, die ik regelmatig met de hond maakte. En de tocht ging verder. Er was inmiddels een briesj