Doorgaan naar hoofdcontent

Leegte in de vakantie

De eerste week van de vakantie is altijd wennen bij ons thuis. De verandering is dan ook groot: van een vastomlijnd programma op school naar helemaal niets. Niet iedere ochtend om ½ 9 naar school, geen voetbaltraining, geen paardrijles, geen oppasoma, vriendjes die al op vakantie zijn. De structuur en regelmaat vallen voor een deel weg en dat leidt tot verveling. 
Verveling is leegte
Verveling is leegte, niet meer weten wat te doen. Maar net als de lege ruimte in een kopje of vaas zijn functie bepaalt, zo heeft de leegte bij de mens ook een belangrijke waarde. Het ervaren van deze leegte kan echter voor zowel kinderen als hun ouders in eerste instantie als last worden ervaren. Maar zo wisten de oude wijzen ons al te vertellen: het ware pad naar wijsheid is het zich bewust worden van de leegte.
 
Leegte leidt tot creativiteit
Bij ons thuis leidde de leegte deze vakantie tot veel creativiteit. We togen op de eerste vrije zaterdag naar de knutselwinkel om een stuk speksteen uit te zoeken. Dat alleen al was een spannende activiteit. Want kies je voor ruwe vormen of een zachte structuur? En welke kleur past het beste bij je, maar weet je ook zeker dat deze kleur binnen in de steen hetzelfde is?
 
Het gaat me zeker lukken
Mijn zoon stond bij de kassa met een pracht exemplaar, waar hij heel blij mee was. Toen ons echter werd geadviseerd om een zachtere steensoort uit te kiezen – kinderen hebben nog onvoldoende kracht om dit te bewerken volgens de medewerker van de winkel – wist hij zeker dat dit zijn steen zou worden. “Als die meneer denkt dat ik niet sterk genoeg ben, dan gaat het me zeker lukken.”
De tijd vergeten
Dagenlang zaten we in de achtertuin te hakken en te vijlen en polijsten aan de steen. Vol enthousiasme ontdekten we iedere keer nieuwe vormen, kleuren en patronen. Maar dan brak er opeens een stuk af en moesten de plannen weer gewijzigd worden. Het werd een voortdurend spel tussen de steen en de mens die het probeerde te bewerken. We leerden hoe we de tijd konden vergeten, we zagen wat er door onze handen tot stand kon komen. En misschien wel het belangrijkste: we leerden dat de kunst misschien wel juist in de leegte zit.


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev

Hulp van boven

"Hoi, Roos heeft veel indruk gemaakt op mij. Wow! Wel na een hoge sprong van haar paard gevallen. Op haar hoofd. We zitten nu thuis. Erwin." Iedereen gespannen Het was een nogal chaotische dag. Zoon Jerome moest 's morgens voetballen en zou te horen krijgen of hij bij AZ mocht blijven. Wat een grote wens van hem was. Maar, zo hadden we vernomen, slechts 80 procent van de geselecteerde kinderen zou uiteindelijk door mogen. Hij was gespannen. Dochter Rosalie had 's middags haar springwedstrijd, waar ze zich ontzettend op had verheugd. Van Sinterklaas had ze een echt wedstrijdpak gekregen. Alle opa's en oma's zouden komen kijken. Maar ik niet, want precies op deze middag stond er een bijeenkomst met ouders en kinderen op het programma. Op zoek naar beschermengelen Een bijeenkomst waarbij we op zoek gingen naar beschermengelen. Heel toepasselijk voor de tijd van het jaar. En ook voor deze dag, zo bleek later. Een beschermengel is er eigenlijk altijd voor jo

Het lichtje van aandacht

  Daar liepen we, in stilte op zoek naar de schatten in het dorp. Het was al lekker donker en de kinderen van de Aandachts-cursus bekeken de omgeving, alsof ze het nog nooit eerder hadden gezien. Alsof ze met hun ruimteschip waren geland en voor het eerst voet aan wal zetten op de planeet aarde. Natuurlijk hadden we eerst uitgebreid de hemel met elkaar bekeken. En ook al was er een dik wolkendek, er was   toch nog van alles aan te onderzoeken. Met ons lichtje van aandacht. De aandacht verplaatste zich naar de grote regenplas waar een weerschijn van de lantaarnpaal in te zien was. En die lantaarnpaal zelf was ook absoluut het onderzoeken waard. We liepen verder en ontdekten de treurwilg. Spontaan sloeg iemand zijn armen er om heen. En voelden we de zachtheid van het mos. Natuurlijk stopten we onze neuzen ook even in het mos. Bij mij kwam de herinnering op aan de herfstwandelingen in het bos, die ik regelmatig met de hond maakte. En de tocht ging verder. Er was inmiddels een briesj