Doorgaan naar hoofdcontent

Kinderen hebben weinig speelgoed nodig

Het was 7 graden onder nul en wij hadden besloten om de kerstvakantie door te brengen op Terschelling. Zonder auto, waardoor de hoeveelheid bagage was geminimaliseerd en dus zonder speelgoed voor de kinderen. “Maar waar moeten we dan mee spelen?”, was een terechte vraag. Kun je als kind alleen nog maar spelen met speelgoed of zijn er ook andere materialen dat als speelgoed kan dienen? En wat is spelen eigenlijk?
 
Een kleurplaat kun je inkleuren
Spelen is niets meer of minder dan leren en ontdekken, volgens spelregels of helemaal vrij, met gesloten materiaal of open. Het speelgoed van deze tijd is vaak “prefab”, het is ontworpen om er met een bepaald doel mee te spelen. Met games kunnen je spelletjes doen. Een kleurplaat kun je inkleuren. Iedereen die voor zijn kind een doos lego koopt, ontdekt dat het kind eenmaal het lego bouwt volgens de tekening, het drie dagen laat staan en vervolgens het afbreekt en het nooit meer zo maakt. De bouwstenen worden gebruikt om allerlei andere fantasiefiguren of bouwwerken mee te maken, waar het kind veel langer plezier van heeft.
 
Alles om je heen vergeten
De functie van spel is dan ook vaak het oefenen in creativiteit, het samenwerken, doorzettingsvermogen, concentratie. Als een kind eenmaal in zijn spel zit, vergeet hij alles wat er om hem heen gebeurt. Spel heeft ook een functie in het verwerken van het onderbewuste. Kinderen die iets vervelends hebben meegemaakt kunnen daar vaak moeilijk over praten met een therapeut, maar met een speltherapeut kan ontdekt worden waar het kind mee zit en kan het kind vaak ook in het spel hiermee geholpen worden.
 
Drakenkasteel en vlinder
De betekenis van kindertekening is hierbij een mooi voorbeeld. Wij hebben een oefening met stippentekeningen. De begeleider plaatst op een vel papier willekeurig een aantal stippen. Het kind krijgt de opdracht om de stippen met elkaar te verbinden, zodat er een vorm ontstaat. Wat zie je in deze vorm, wat voor tekening zou je ervan kunnen maken? Bij het ene kind leidt het tot drakenkastelen, bij de ander tot vlinders, bijtende honden of gevangenissen. Het gaat erom dat de fantasievorm het uitgangspunt van de tekening wordt. Het kind wordt op weg geholpen om een stapje verder te gaan in zowel creativiteit als tekentechnieken, maar ook om naar binnen te keren.
 
Ze hebben hier geen speelgoed
Terug naar Terschelling. In het bos ontdekten we dat we met de takken die op de grond lagen een prachtig mikadospel konden maken, tijdens de wandelingen ging steevast een tas mee om al onze natuurschatten in te bewaren, en wat te denken van een schatkaart maken van het gebied en flessenpost voor op de boot terug? Na een barre tocht naar de top van een duin ontdekten we een klein strandhotel. We stapten verkleumd naar binnen, bestelden warme chocolademelk en mijn zoon zei teleurgesteld: “Ze hebben hier geen speelgoed.” In een hoek stond echter een ton met daarin allerlei houten blokjes. “Wat moet je daar nou mee?” We hebben uiteindelijk 2 uur om de tafel gezeten en hebben kastelen en huizen en draken gebouwd. In ons enthousiasme gingen alle kinderen in het strandhotel meedoen. Een prachtig schouwspel, wat een concentratie en plezier! “Wij willen nog niet naar huis.”

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev

Hulp van boven

"Hoi, Roos heeft veel indruk gemaakt op mij. Wow! Wel na een hoge sprong van haar paard gevallen. Op haar hoofd. We zitten nu thuis. Erwin." Iedereen gespannen Het was een nogal chaotische dag. Zoon Jerome moest 's morgens voetballen en zou te horen krijgen of hij bij AZ mocht blijven. Wat een grote wens van hem was. Maar, zo hadden we vernomen, slechts 80 procent van de geselecteerde kinderen zou uiteindelijk door mogen. Hij was gespannen. Dochter Rosalie had 's middags haar springwedstrijd, waar ze zich ontzettend op had verheugd. Van Sinterklaas had ze een echt wedstrijdpak gekregen. Alle opa's en oma's zouden komen kijken. Maar ik niet, want precies op deze middag stond er een bijeenkomst met ouders en kinderen op het programma. Op zoek naar beschermengelen Een bijeenkomst waarbij we op zoek gingen naar beschermengelen. Heel toepasselijk voor de tijd van het jaar. En ook voor deze dag, zo bleek later. Een beschermengel is er eigenlijk altijd voor jo

Het lichtje van aandacht

  Daar liepen we, in stilte op zoek naar de schatten in het dorp. Het was al lekker donker en de kinderen van de Aandachts-cursus bekeken de omgeving, alsof ze het nog nooit eerder hadden gezien. Alsof ze met hun ruimteschip waren geland en voor het eerst voet aan wal zetten op de planeet aarde. Natuurlijk hadden we eerst uitgebreid de hemel met elkaar bekeken. En ook al was er een dik wolkendek, er was   toch nog van alles aan te onderzoeken. Met ons lichtje van aandacht. De aandacht verplaatste zich naar de grote regenplas waar een weerschijn van de lantaarnpaal in te zien was. En die lantaarnpaal zelf was ook absoluut het onderzoeken waard. We liepen verder en ontdekten de treurwilg. Spontaan sloeg iemand zijn armen er om heen. En voelden we de zachtheid van het mos. Natuurlijk stopten we onze neuzen ook even in het mos. Bij mij kwam de herinnering op aan de herfstwandelingen in het bos, die ik regelmatig met de hond maakte. En de tocht ging verder. Er was inmiddels een briesj