Doorgaan naar hoofdcontent

Leuke dingen doen

“Ik wou dat ik 18 was, dan mag ik leren autorijden”, verzucht mijn zoon van 8 regelmatig. Zo af en toe mag hij bij zijn vader achter het stuur zitten en afgelopen week mocht hij zelfs de auto starten. Glunderend kwam hij dat bij thuiskomst vertellen. Nadat we geteld hadden hoeveel jaar (en maanden en weken) het nog zou duren voordat de grote dag zou aanbreken, kwam het gesprek op; “En dan?” Nou dat wist hij wel te vertellen: “Dan koop ik een camper en ga ik de wereld rondreizen, overal naar toe.” Autorijden stond bij hem voor vrijheid en zelfstandigheid, maar daar heb je toch geen auto voor nodig?
 
Op het prijskaartje stond 125 euro
Bij de kringloopwinkel in het dorp stond een skelter te koop, zo’n grote met vier wielen en een achterzitje. Dat zou toch al een mooi opstapje zijn voor de echte auto? Samen met zijn buurjongen was mijn zoon al een paar keer gaan kijken. Ze hadden ook het prijskaartje gezien: 125 euro. Tijdens de lunch werd uitgebreid besproken hoe ze toch die skelter zouden kunnen kopen, want krijgen was geen optie. Dat was wel duidelijk. “Als jij het graag wilt, dan ga je een plan maken om aan dat geld te komen!”
 
Onderneem het maar
En daarmee hadden we direct een van de bouwstenen voor de sociale-emotionele ontwikkeling te pakken: ondernemingszin. Ergens helemaal voor gaan, je passie volgen, vrij vertaald. Dat helpt kinderen om zelfvertrouwen te krijgen. De overige bouwstenen zijn overigens: vertrouwen, zelfredzaamheid en invoelend vermogen. Vertrouwen in jezelf dat het lukt om die skelter te verdienen, je eigen plan maken daarvoor en het invoelend vermogen was nodig om goed samen te werken.
 
Een eigen winkel
Jerome besloot ook zijn zus bij het plan te betrekken, zij had immers al heel wat verdiend met haar hondenuitlaatservice en had ook wel zin in de skelter. En samen besloten ze hun eigen “kringloopwinkel” te beginnen. Hun (oude) speelgoed en kleding werd keurig uitgestald en de toevallige passanten bleken geinteresseerde kopers te zijn. Het geldt stroomde binnen en ze hadden in een middagje 25 euro verdiend. Samen met de opbrengst van de hondenuitlaatservice ging het al om 55 euro.
 
Niet genoeg
Met de geldpot togen ze naar de kringloopwinkel waar ze keurig werd uitgelegd dat het toch echt nog niet voldoende was om de skelter te kopen. Maar omdat hij een lekke band had, mochten ze hem voor 80 euro hebben. Terug naar hun eigen winkel, waar de verkoop een beetje stil lag. De ondernemers hadden echter een goed idee en besloten de resterende goederen in de bakfiets van de buurman naar de kringloopwinkel te brengen. Dan zouden ze gewoon gaan ruilen: 55 euro + voetbalschoenen + speelgoed en kleren. Helaas had de eigenaar van de winkel daar geen oren naar en teleurgesteld kwamen ze terug. Wel met de optie op de skelter tot 1 juni.
 
Geef niet op
De teleurstelling was groot, maar ze gaven het niet op. Mijn zoon heeft besloten om voetballes te gaan geven aan de kleine jongens uit de buurt en mijn dochter gaat nog meer honden uitlaten. De andere kinderen uit de buurt helpen hard mee met auto’s wassen en lege flessen naar de winkel terug te brengen. Nog 17 euro te gaan!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev...

En op de gang zijn we.... STIL

  “Ja. We zijn vandaag de boeken aan het inventariseren”, vertelde een hulpmoeder mij terwijl ik een blik wierp in de schoolbibliotheek. Ik zuchtte. “Dat kan wel de hele dag duren, hoor”. Het betekende dus dat ik op zoek moest gaan naar een andere plek in school, waar ik met de kinderen van groep 7 aan de nieuwe 10-weekse lessenreeks “De Kracht van Aandacht” zou kunnen beginnen vandaag. Dan maar het speellokaal. En terwijl ik de deur van de speelzaal open doe, zie ik al dat het vol staat met glijbanen, klimrekken, een trampoline, een evenwichtsbalk en vooral heel veel ballen. De moed zinkt me in de schoenen. “De pedagoog als ruimte”, schiet mij te binnen. Ik besef dat deze ruimte toch wel erg afleiding voor de kinderen is om de kracht van aandacht te gaan ervaren.   Alsof ik in het zwembad was “Het voelde alsof ik in het zwembad was. Heel diep op de bodem. Daar is het zo stil, dan hoor ik alleen nog maar mezelf en het water”, verzuchtte hij na 15 minuten. Ik had de kind...

Mijn kind leert foute dingen op school

  “Eeehhhh, juf, kan ik je even spreken?” Het is vrijdagochtend half negen en ik sta bij de deur om de kleuters te begroeten. Ze mogen kiezen: een high five, een knuffel, een zwaai, een billenbots, een hand. De meeste kinderen wijzen op de poster “de knuffel” aan. Een goed begin van de dag. Maar daar staat dus opeens een vader voor me. Hij kijkt me zorgelijk aan. En vertelt dat zijn zoon sinds kort thuis “fuck you” zegt en zijn middelvinger opsteekt. Dat deed hij anders nooit. “Mijn kind leert foute dingen hier op school…” “Ja dat begrijp ik, maar hij leert het niet van mij!” Vader gaat verder. Dat hij het leert van de grote kinderen, uit groep 3 en ik beloof hem dat ik er vandaag eens extra op ga letten. Terwijl de kinderen in de kring plaatsnemen, gaat de gouden spiegel rond. “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is er vandaag met mij aan de hand?” De kinderen kijken om de beurt vol aandacht in de spiegel en vertellen iets over wat ze zien. “Mijn haar is er af, ik ben naar d...