Doorgaan naar hoofdcontent

Piemels en hangborsten

“Wat hebben jullie vandaag geleerd op school?” was de vraag aan de kinderen van de Train your Braingroep op maandagmiddag. De eerste reactie was “niets”, maar daarna begonnen ze driftig te schrijven. Er werd flink gegiecheld door de jongens en toen ze het mochten oplezen wat ze hadden opgeschreven, begreep ik ook waarom. Ze hadden namelijk geleerd van een tentoonstelling dat mannen in Papua Nieuw Guinea grote piemels hadden en die in een piemelkoker stopten en dat vrouwen daar lange hangborsten hadden.
 
Hoe werkt je geheugen?
Dat bracht ons op de les van die dag: hoe werkt je geheugen? Hoe komt het dat je sommige dingen veel beter onthoudt en anderen met moeite. Ik vertelde de kinderen over het ultra korte termijn geheugen, het korte termijn geheugen en het lange termijn geheugen. Dat deze “filters” een belangrijke functie hebben, omdat je anders alles zou onthouden. Maar hoe komt het nu dat de jongens van deze groep vooral de piemels hadden onthouden?
 
We onthouden wat ons interesseert
We ontdekten dat onthouden makkelijker gaat als je de stof samenvat, je het herhaalt, je het tegen een ander vertelt, je het hebt ervaren, als je meerdere zintuigen erbij hebt betrokken en als het je interesseert, of als je er emoties bij voelt. Blijkbaar lag de interesse van deze jongens vandaag bij de piemel en de borsten. En gezien de leeftijd (11-12 jaar) was dat helemaal niet zo’n rare hypothese.
 
De seksuele ontwikkeling
Vanaf 8-12 jaar wordt in de seksuele ontwikkeling al gesproken over het begin van de puberteit. De geslachtshormonen worden langzamerhand ontwikkeld en dat gaat gepaard met hevige emotionele stemmingswisselingen. Verliefde gevoelens worden heviger, de geslachtsdelen veranderen langzaam en sommige meisjes hebben al hun eerste menstruatie in deze tijd.
 
Seksuele voorlichting van groot belang
Het is belangrijk dat ouders zich bezighouden met de seksuele opvoeding van hun kinderen. Niet pas als er vragen over worden gesteld of wanneer je dochter van 13 aan de pil wilt. Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland eigenlijk nog maar weinig jongeren iets weten over seksualiteit en soortgelijke zaken. Terwijl er bij kinderen een grote behoefte aan informatie bestaat. Ook al op jonge leeftijd. Seksuele voorlichting leert kinderen dat seks normaal is. Dat je als ouder je eigen normen en waarden kunt meegeven (in plaats van dat die worden overgenomen van vrienden en vriendinnen). En het is er om ongewenste zwangerschappen, soa’s en gedwongen seksueel gedrag te voorkomen.
 
De jongens uit deze groep vertoonden overigens volkomen normaal gedrag. Als je praat over seks laat je zien dat je er veel van af weet en dat geeft je een hoger aanzien in de groep leeftijdsgenoten!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev...

En op de gang zijn we.... STIL

  “Ja. We zijn vandaag de boeken aan het inventariseren”, vertelde een hulpmoeder mij terwijl ik een blik wierp in de schoolbibliotheek. Ik zuchtte. “Dat kan wel de hele dag duren, hoor”. Het betekende dus dat ik op zoek moest gaan naar een andere plek in school, waar ik met de kinderen van groep 7 aan de nieuwe 10-weekse lessenreeks “De Kracht van Aandacht” zou kunnen beginnen vandaag. Dan maar het speellokaal. En terwijl ik de deur van de speelzaal open doe, zie ik al dat het vol staat met glijbanen, klimrekken, een trampoline, een evenwichtsbalk en vooral heel veel ballen. De moed zinkt me in de schoenen. “De pedagoog als ruimte”, schiet mij te binnen. Ik besef dat deze ruimte toch wel erg afleiding voor de kinderen is om de kracht van aandacht te gaan ervaren.   Alsof ik in het zwembad was “Het voelde alsof ik in het zwembad was. Heel diep op de bodem. Daar is het zo stil, dan hoor ik alleen nog maar mezelf en het water”, verzuchtte hij na 15 minuten. Ik had de kind...

Mijn kind leert foute dingen op school

  “Eeehhhh, juf, kan ik je even spreken?” Het is vrijdagochtend half negen en ik sta bij de deur om de kleuters te begroeten. Ze mogen kiezen: een high five, een knuffel, een zwaai, een billenbots, een hand. De meeste kinderen wijzen op de poster “de knuffel” aan. Een goed begin van de dag. Maar daar staat dus opeens een vader voor me. Hij kijkt me zorgelijk aan. En vertelt dat zijn zoon sinds kort thuis “fuck you” zegt en zijn middelvinger opsteekt. Dat deed hij anders nooit. “Mijn kind leert foute dingen hier op school…” “Ja dat begrijp ik, maar hij leert het niet van mij!” Vader gaat verder. Dat hij het leert van de grote kinderen, uit groep 3 en ik beloof hem dat ik er vandaag eens extra op ga letten. Terwijl de kinderen in de kring plaatsnemen, gaat de gouden spiegel rond. “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is er vandaag met mij aan de hand?” De kinderen kijken om de beurt vol aandacht in de spiegel en vertellen iets over wat ze zien. “Mijn haar is er af, ik ben naar d...