Doorgaan naar hoofdcontent

Een kind is geen hond

“Ik ben toch geen hond!”, schreeuwde de jongeman verontwaardigd over het voetbalveld naar mijn man, die een groep pubers bij het voetbalkamp begeleidde.“Gedraag je daar dan ook niet naar”, had Erwin teruggeroepen. Bij thuiskomst was hij na zijn eerste coachdag teleurgesteld, hij had duidelijk andere verwachtingen gehad. Wat was er mis gegaan en hoe zou hij het de volgende dag kunnen oppakken?
 
Zit, lig, luister, braaf
Opeens dacht ik aan een artikel dat ik al weer een tijd geleden had gelezen. Een pedagoog had geroepen dat alle ouders eigenlijk verplicht op een soort puppytraining zouden moeten alvorens ze kinderen zouden overwegen. En zag het al helemaal voor me. Daar zouden ze dan kunnen leren hoe je kinderen vaardigheden kunt aanleren: zindelijk worden, netjes eten, goed luisteren, beleefd zijn. Als de kinderen het verkeerd deden dan zouden ze straf krijgen, bij goed gedrag lag er misschien een kluifje klaar.
 
Laat je tanden zien
Nu hadden wij al heel wat ervaring met honden, en ook tijdens de lessen kwamen ze vaak terug. Er zijn veel kinderen die heel graag een hond willen hebben en dat dus als wens op hun Rots en Water-plankje schrijven. Maar je kunt ook heel veel leren van honden. Zo ontdekten we bij een Eigenwijz-les wat er gebeurt als je over de grens van een (speelgoed)hond gaat, bijvoorbeeld aan zijn staart trekt. Dan gaat hij grommen, blaffen, piepen, zijn tanden laten zien. Of loopt weg met de staart tussen zijn poten. Het gesprek kwam vervolgens op “wat doe jij als iemand over jouw grens heen gaat?” Dan blijkt dat wij het ook met woorden kunnen oplossen.
 
Vechtende honden
Erwin had nog geen oplossing voor zijn “voetballende honden” die zodra ze een partijtje voetbal mochten spelen elkaar in de haren vlogen. Opeens schoot mij iets te binnen wat ik had gehoord over vechtende honden: die moet je dus rustig hun gang laten gaan. Zo wordt de hierarchie in de hondenwereld bepaald en is het duidelijk wie er de baas is. “Laat de riem los, zodat ze eventueel weg kunnen lopen en wacht rustig af totdat ze er samen uit zijn gekomen.”, kreeg ik ooit te horen van een hondenkenner. Was dat het pedagogische advies dat ik mijn man mee ging geven?
 
Doen alsof
Vaak zijn we ons als ouders en opvoeders niet bewust van de manier waarop we onze kinderen instructies geven, of vaardigheden willen aanleren. Ze moeten van alles en we dulden weinig tegenspraak, zeker niet als we zelf al licht geïrriteerd zijn.. “Nu naar je kamer” “Luisteren!!!!!” “Eet je bordje leeg.” “Klaar”. Met een groep ouders bij de Sterke Ouders cursus hebben we ontdekt dat wanneer je je kind niet “als hond” toespreekt, maar “als mens” ze zich ook als mens gaan gedragen richting jou. Je boodschap is het zelfde, maar de toon maakt het verschil. Proberen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt

"En dan ging ik op zaterdagavond na de disco met de bus naar huis. De bus zat vol dronken jongeren. En als ze mij in de gaten kregen, begonnen ze dus te zingen: Rood haar is varkenshaar en varkenshaar dat stinkt." "Wat deed je dan pap?", vroeg dochter Rosalie die vol aandacht zat te luisteren. "Nou, ik zong gewoon mee en deed alsof het niet over mij ging." Ze kroop bij haar vader op schoot en woelde met haar handen door zijn wilde krullen, die helaas niet meer zo rood waren als toen. "Gewoon negeren dus", was haar conclusie. Maar gold dat ook voor Simon de Pimon en Rosie Poepedosie? "Ze noemden me vandaag Simon de Pimon", wist deze jongeman mij te vertellen met een verongelijkt gezicht. En de tranen stonden in zijn ogen. Zijn moeder had mij gevraagd om hem te begeleiden. Hij werd gepest op school en daar leed hij zichtbaar onder. Blijkbaar werd hij geraakt door deze bijnaam, die in mijn ogen nog onschuldig was. Vaak heeft het gev...

En op de gang zijn we.... STIL

  “Ja. We zijn vandaag de boeken aan het inventariseren”, vertelde een hulpmoeder mij terwijl ik een blik wierp in de schoolbibliotheek. Ik zuchtte. “Dat kan wel de hele dag duren, hoor”. Het betekende dus dat ik op zoek moest gaan naar een andere plek in school, waar ik met de kinderen van groep 7 aan de nieuwe 10-weekse lessenreeks “De Kracht van Aandacht” zou kunnen beginnen vandaag. Dan maar het speellokaal. En terwijl ik de deur van de speelzaal open doe, zie ik al dat het vol staat met glijbanen, klimrekken, een trampoline, een evenwichtsbalk en vooral heel veel ballen. De moed zinkt me in de schoenen. “De pedagoog als ruimte”, schiet mij te binnen. Ik besef dat deze ruimte toch wel erg afleiding voor de kinderen is om de kracht van aandacht te gaan ervaren.   Alsof ik in het zwembad was “Het voelde alsof ik in het zwembad was. Heel diep op de bodem. Daar is het zo stil, dan hoor ik alleen nog maar mezelf en het water”, verzuchtte hij na 15 minuten. Ik had de kind...

Mijn kind leert foute dingen op school

  “Eeehhhh, juf, kan ik je even spreken?” Het is vrijdagochtend half negen en ik sta bij de deur om de kleuters te begroeten. Ze mogen kiezen: een high five, een knuffel, een zwaai, een billenbots, een hand. De meeste kinderen wijzen op de poster “de knuffel” aan. Een goed begin van de dag. Maar daar staat dus opeens een vader voor me. Hij kijkt me zorgelijk aan. En vertelt dat zijn zoon sinds kort thuis “fuck you” zegt en zijn middelvinger opsteekt. Dat deed hij anders nooit. “Mijn kind leert foute dingen hier op school…” “Ja dat begrijp ik, maar hij leert het niet van mij!” Vader gaat verder. Dat hij het leert van de grote kinderen, uit groep 3 en ik beloof hem dat ik er vandaag eens extra op ga letten. Terwijl de kinderen in de kring plaatsnemen, gaat de gouden spiegel rond. “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is er vandaag met mij aan de hand?” De kinderen kijken om de beurt vol aandacht in de spiegel en vertellen iets over wat ze zien. “Mijn haar is er af, ik ben naar d...